Esteettinen hammashoito on hampaiden ja ikenien ulkonäön parantamista ja kauniimman hymyn aikaansaamista. Hoitovaihtoehtoina ovat hampaiden valkaisu, tummien paikkojen uusinta, hampaiden kruunutus tai vain hampaiden pinnoitus laminaateilla. Ienrajan vetäytymät voidaan nostaa myös usein takaisin kuten alin kuvapari osoittaa.

Valkaisussa hampaiden pintoja käsitellään aineilla, jotka tunkeutuvat kiilteen (hampaan ulkopinnan) läpi hammasluuhun, jossa väriaineet ovat. Hyvin muodostunut kiille on läpinäkyvää ja kiilteen alainen tumma hammasluu antaa hampaalle oman värinsä. Valkaisuaineet läpäisevät kiilteen ja hajottavat väriaineet ja tekevät hammasluun valkoisemmaksi.

Valkaisumenetelmiä on useita erilaisia sekä vastaanotolla että kotona tehtäviä. Mitä kauemmin valkaiseva aine vaikuttaa hampaan pinnalla, sitä kestävämpiä ovat tulokset. Valolla tai valkaisuaineen suurella väkevyydellä ei ole valkaisua nopeuttavaa tai parantavaa vaikutusta.

Biohampaassa käytämme sekä vastaanotolla tehtävää valkaisua ( 60 min ) että kotivalkaisua, jossa hampaiden päälle valmistetaan ns. henkilökohtaiset lusikat, joihin valkaisuaine laitetaan. Lusikoita pidetään öisin tai iltaisin viikon ajan, jonka jälkeen kontrolloidaan vaaleusaste ja päätetään jatketaanko valkaisua. Ensin voidaan haluttaessa valkaista yläleuka, jolloin väriä on helppo verrata alaleuan hampaisiin. Näin tehtynä valkaisua on myös helppo kontrolloida ja lopettaa aiemmin jos asiakas ei halua omasta mielestään liian vaaleita hampaita.

Valkaisu on yleensä valmis silloin kun kulmahampaat ovat etuhampaiden kanssa yhtä vaaleat. Tämän jälkeen valkaisua on turha jatkaa, sillä lisävalkaisu ei enää vaalenna hammasta vaan aiheuttaa harmaantumista.

Vanhat tummentuneet paikat kuultavat usein hampaan läpi antaen koko hampaalle tumman värisävyn. Tällöin vanhan paikan uusinta antaa uuden vaaleamman ilmeen koko hampaalle. Paikat voidaan tehdä yhdistelmämuovista tai posliinista.

Hampaiden kruunutuksella saadaan värin lisäksi muutettua hampaan ulkomuoto. Jos hammas on poissa rivistä, liian ulkona tai sisällä, voidaan kruunutuksella saattaa se riviin tai oikeaan purentakorkeuteen. Useimmiten materiaalina käytetään posliinia kauniimman lopputuloksen aikaansaamiseksi.

Laminaateilla eli ”posliinikynsillä” tarkoitetaan hampaan etupinnan päällystämistä ohuella pinnoitteella. Posliinikynsillä voidaan korjata hampaan väriä, muotoa tai liian suuria hampaiden välejä. Hampaasta voidaan tehdä pitempi, paksumpi tai ohuempi.

esteettinen1

esteettinen2

esteettinen3

esteettinen1

Alimmassa kuvaparissa esteettinen hammashoito on kohdistettu harmilliseen ikenen vetäytymiseen. Iensiirteen avulla kulmahampaan syvä ienvetäytymä on saatu korjattua huomatavasti kauniimmaksi.